Handout Beeldschermwerk

Stoel
Om ongemak aan de nek te voorkomen wordt het aanbevolen dat u binnen een BLIKVELD van 35 GRADEN ( Zie plaatje ) alle scherminformatie moet kunnen lezen wanneer u RECHT voor het scherm zit. De bedoeling van deze regel is om te voorkomen dat het hoofd voorover gebogen wordt en zo nekklachten veroorzaakt. Als u uw beeldscherm hoger plaatst, let erop dat die hoek van 35 graden wel realiseerbaar blijft!

Als de stoel te LAAG staat trekt u automatisch uw SCHOUDERS OMHOOG. Daardoor ontstaat spierspanning in uw bovenarm en op uw nek- en schouderspieren. Over langere tijd geeft dat absoluut schouderklachten. Kies daarom voor de juiste hoogte. Komen daarbij uw voeten van de vloer, plaats dan een voetenbankje. Als de stoel te HOOG staat gaat u ongemerkt VOOROVER hangen. Daardoor worden de polsen vaak automatisch schuin naar buiten gericht en krijgt u een knik in de nek. Ga zo hoog of laag zitten dat de BOVENSTE REGEL van het scherm GELIJK staat met uw ooghoogte!

Vuistregel instelling juiste stoelhoogte
Houd uw vlakke hand onder uw benen (op de stoel) bij uw knieholte en zet uw hielen/voeten op de grond of op het voetenbankje. Wanneer u uw handen nu weg kunt halen met geringe weerstand, staat de stoel voor uw benen op de juiste hoogte.

Armleuningen
Een bureaustoel dient korte vlakke armsteunen te hebben. Er dient daarbij ten minste ook 20 cm. afstand te zitten van de voorzijde van de armsteunen tot de voorzijde van de zitting. U kunt dan namelijk ver genoeg onder het bureau schuiven en daarbij steun vinden voor uw armen op het werkblad. Veel stoelen op de markt hebben rond aflopende armsteunen, koop deze dus niet. Stel u armleuningen gelijk of 1 cm. hoger in dan uw werkblad om uw schouders niet te laten hangen tijdens het typen.

Schermafstand
De AFSTAND tussen u en het scherm moet liggen tussen de 50 en de 70 cm. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de grootte van het scherm, het ingestelde lettertype en uw gezichtsvermogen. Let daarbij ook op de tekenhoogte van de letters. Aanbevolen wordt:
( Bron: Arbo-Informatieblad 2 ). Als vuistregel wordt wel aangehouden dat u met gestrekte arm net het scherm moet kunnen aanraken en dat is vaak verder weg dan u denkt …

Typewerk
Plaats bij intensief typewerk / data-entry werk de invoerdocumenten voor uw beeldscherm.

Werkblad
Kies eenzelfde zitpositie als op het plaatje. Stel de zithoogte van uw stoel zo in dat uw elleboog een hoek van 90 GRADEN of meer maakt en op gelijke hoogte komt als het werkblad. Stel de armleuningen daarbij zo in dat zij iets HOGER staan dan het tafelblad. Veel mensen zitten dan te hoog om de benen goed te kunnen laten rusten. Is dat het geval, neem dan een voetenbankje en stel deze in op de voor u juiste hoogte.

Ga vervolgens RECHT voor uw scherm zitten en verwijder daartoe alle objecten (prullenbakken, ladenblokken e.d.) die dit verhinderen!

Er zijn ook bureaubladen in de handel met ronde organische vormen. Let er bij zo’n werkblad goed op dat stoel + armleggers voldoende aangeschoven kunnen worden. Als dat namelijk niet het geval is, komt u al snel VERDER van beeldscherm, toetsenbord en muis af te zitten dan goed voor u is. De normen geven daarbij het volgende aan: ‘een licht concave vorm (van het werkblad) is toelaatbaar’ ( NEN 2441 ).

Wanneer u een armsteun aan uw werkblad plaatsen wilt, bedenk dan dat een dergelijk apparaat uw afwisseling in het werk en uw bewegingsvrijheid kan beperken. En, weinig beweging betekent ook weinig doorbloeding van de spieren, in dit geval van de nek- en schouderspieren.

Gebruik van de laptop
Het werken aan een laptop voldoet NIET aan de normen die aan goed beeldschermwerk gesteld worden. Het scherm staat standaard namelijk niet op ooghoogte en staat niet los van het toetsenbord. Ook is het toetsenbord vaak te dik/te hoog waardoor u automatisch een knik in uw polsen krijgt. Daarnaast hebben laptops vaak een ( scherpe ) rand. U dient het werken aan een laptop daarom zoveel mogelijk te BEPERKEN. Is een goede werkplek aan een desktop computer aanwezig, dan kunt u beter daar uw werkzaamheden op voortzetten.

Wanneer u toch regelmatig met een laptop werkt, hebben we de volgende tips voor u:

– Bij langdurig gebruik van een laptop is een speciale LAPTOPHOUDER nodig om het scherm omhoog te brengen tot de juiste hoogte.
– Koppel er een los toetsenbord aan en ook een ‘losse’ muis
– Kies voor het gebruik van een laptop een stabiel oppervlak uit
– Ga zo zitten dat u niet tegen het licht in kijkt;
– Ga zo zitten dat lichtbronnen vanuit het plafond zich zoveel mogelijk recht boven u bevinden
– Vermijd om lange tijd met een laptop op uw knie te werken, dat geeft al snel rug- en nekklachten

Werkruimte.
De werkruimte moet zodanig zijn dat werknemers er prettig kunnen werken. Dat betekent onder andere dat het klimaat, het geluid en het licht in de ruimte waar werknemers werken, in orde moet zijn. Maar er worden ook eisen gesteld aan de afmetingen van de werkplek.
De minimale afmetingen zijn vastgelegd in NEN 1824:1995 ‘Eisen voor de oppervlakte en hoogte van kantoorwerkplekken’. Om het minimale vloeroppervlakte te berekenen voor een kantoorwerkplek, telt u diverse de oppervlakten van diverse werkplekken bij elkaar op: die voor de medewerkers, voor de werktafel en de kasten. Dit gaat om minimumoppervlakte voor medewerkers: 4 m2 voor iedere werkplek die gewoonlijk langer dan 2 uur per dag door één of meer medewerkers wordt gebruikt, inclusief kantoorwerkstoel en circulatieruimte (loopruimte en deur) op de werkplek. Minimumoppervlakte voor een kantoorwerktafel: 1 m2 voor een werkplek met een plat beeldscherm  voor een lees/schrijfvlak 2 m2 voor een vlak blad en 1m2 voor uitleg van tekeningen.
Minimumoppervlakte voor kasten:
1 m2 voor elke vrijstaande of verrijdbare (lade)kast.
Een standaardwerkplek met tafel, stoel, pc, voldoende schrijfruimte en een kast komt dus op minimaal 4 + 2 + 1 + 1 = 8 m2. Dan heeft de werknemer genoeg ruimte om te werken en te kunnen bewegen. Voor extra meubilair en voor extra apparatuur zoals een printer, moet u de oppervlakte die het item in beslag neemt en de gebruiksoppervlakte bijtellen.
Voor vergaderruimtes moet u minimaal 2 m2 per persoon rekenen.