Handout Beeldschermwerk

Stoel
Om ongemak aan de nek te voorkomen wordt het aanbevolen dat u binnen een blikveld van 35 graden ( Zie plaatje ) alle scherminformatie moet kunnen lezen wanneer u recht voor het scherm zit. De bedoeling van deze regel is om te voorkomen dat het hoofd voorover gebogen wordt en zo nekklachten veroorzaakt. Als u uw beeldscherm hoger plaatst, let er dan op dat die hoek van 35 graden realiseerbaar blijft!

Als uw stoel te laag staat trekt u automatisch uw SCHOUDERS OMHOOG. Daardoor ontstaat spierspanning in uw bovenarm en op uw nek- en schouderspieren. Over langere tijd geeft dat absoluut klachten. Komen uw voeten van de vloer, plaats dan een voetenbankje.
Als uw stoel te hoog staat gaat u ongemerkt VOOROVER hangen. Daardoor worden de polsen automatisch naar buiten gericht en krijgt u een knik in de nek. Ga daarom zo hoog of laag zitten dat de BOVENSTE REGEL van het scherm GELIJK staat met uw ooghoogte!

Vuistregel instelling juiste stoelhoogte
Houd uw vlakke hand onder uw benen (op de stoel) bij uw knieholte en zet uw hielen/voeten op de grond of op het voetenbankje. Wanneer u uw handen nu weg kunt halen met geringe weerstand, staat de stoel voor uw benen op de juiste hoogte.

Armleuningen
Een bureaustoel dient korte vlakke armsteunen te hebben. Er dient daarbij ten minste ook 20 cm. afstand te zitten van de voorzijde van de armsteunen tot de voorzijde van de zitting. U kunt dan namelijk ver genoeg onder het bureau schuiven en daarbij steun vinden voor uw armen op het werkblad. Veel stoelen op de markt hebben rond aflopende armsteunen, gebruik deze niet. Stel uw armleuningen gelijk aan of 1 cm. hoger dan uw werkblad om uw schouders niet te laten hangen tijdens het typen.

Schermafstand
De AFSTAND tussen u en het scherm moet liggen tussen de 50 en de 70 cm. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de grootte van het scherm, het ingestelde lettertype en uw gezichtsvermogen. Let daarbij ook op de tekenhoogte van de letters.
Als vuistregel wordt wel aangehouden dat u met gestrekte arm net het scherm moet kunnen aanraken en dat is vaak verder weg dan u denkt …

Typewerk
Plaats bij intensief typewerk / data-entry werk de invoerdocumenten zoveel mogelijk recht voor uw beeldscherm.

Werkblad
Kies eenzelfde zitpositie als op het plaatje. Stel de zithoogte van uw stoel zo in dat uw elleboog een hoek van 90 GRADEN of iets meer maakt en op gelijke hoogte komt als het werkblad. Stel de armleuningen daarbij zo in dat zij ietsje hoger staan dan het tafelblad. Veel mensen zitten dan te hoog om de benen goed te kunnen laten rusten. Is dat het geval, neem dan een voetenbankje en stel deze in op de voor u juiste hoogte.

Ga vervolgens recht voor uw scherm zitten en verwijder daartoe alle objecten (prullenbakken, ladenblokken e.d.) die dit verhinderen!

Er zijn ook bureaubladen in de handel met ronde organische vormen. Let er bij zo’n werkblad goed op dat stoel + armleggers voldoende aangeschoven kunnen worden. Als dat namelijk niet het geval is, komt u al snel verder van beeldscherm, toetsenbord en muis af te zitten dan goed voor u is. De normen geven daarbij het volgende aan: ‘een licht concave vorm (van het werkblad) is toelaatbaar’ ( NEN 2441 ).

Wanneer u een armsteun aan uw werkblad plaatsen wilt, bedenk dan dat een dergelijk apparaat uw afwisseling in het werk en uw bewegingsvrijheid kan beperken. En, weinig beweging betekent ook weinig doorbloeding van de spieren, in dit geval van de nek- en schouderspieren.

Gebruik van de laptop en tablet
Het werken aan een laptop en tablet voldoet NIET aan de normen die aan goed beeldschermwerk gesteld worden. Het scherm staat standaard namelijk niet op ooghoogte en staat niet los van het toetsenbord. Ook is het toetsenbord vaak te dik/te hoog waardoor u automatisch een knik in uw polsen krijgt. Daarnaast hebben laptops vaak een ( scherpe ) rand.
Bij een tablet zit u automatisch teveel naar beneden te kijken, met een knik in uw nek.
U dient het werken aan een laptop of tablet daarom zoveel mogelijk te beperken.

Wanneer u toch regelmatig met een laptop of tablet werkt, hebben we de volgende tips voor u:

– Bij langdurig gebruik van een is een speciale LAPTOPHOUDER nodig om het scherm omhoog te brengen tot de juiste hoogte.
– Koppel er een los toetsenbord aan en ook een ‘losse’ muis
– Kies voor het gebruik van een laptop een stabiel oppervlak uit
– Ga zo zitten dat u niet tegen het licht in kijkt;
– Ga zo zitten dat lichtbronnen vanuit het plafond zich zoveel mogelijk recht boven u bevinden
– Vermijd om lange tijd met een laptop op uw knie te werken, dat geeft al snel rug- en nekklachten

Werkruimte
Een kantoorwerkruimte dient zodanig te zijn dat werknemers er prettig kunnen werken. Dat betekent onder andere dat het klimaat, het geluid en het licht in de ruimte in orde moet zijn.
Boven de 40 decibel neemt de concentratie af.
Minimaal 500 lux licht op het bureau is de norm.
Temperatuur (PMV systeem): in de winter tussen de 20 en 24 graden, in de zomer tussen de 20 en 26 graden.
Minimale afmetingen van een werkplek / kantoorruimte zijn vastgelegd in NEN 1824:1995 ‘Eisen voor de oppervlakte en hoogte van kantoorwerkplekken’. Minimumoppervlakte voor elke medewerker is: 4 m2. Dit voor iedere werkplek die gewoonlijk langer dan 2 uur per dag door één of meer medewerkers wordt gebruikt, inclusief kantoorwerkstoel en circulatieruimte (loopruimte en deur) op de werkplek. Minimumoppervlakte voor een kantoorwerktafel is 1 m2 voor een werkplek met een plat beeldscherm, voor een lees/schrijfvlak 2 m2  en 1m2 extra voor uitleg van tekeningen wanneer nodig.
Minimumoppervlakte voor kasten:
1 m2 voor elke vrijstaande of verrijdbare (lade)kast.
Een standaardwerkplek met tafel, stoel, pc, voldoende schrijfruimte en een kast komt dus op minimaal 4 + 2 + 1 + 1 = 8 m2. Dan heeft de werknemer genoeg ruimte om te werken en te kunnen bewegen. Voor extra meubilair en voor extra apparatuur zoals een printer, moet u de oppervlakte die het item in beslag neemt en de gebruiksoppervlakte bijtellen.
Voor vergaderruimtes kunt u minimaal 2 m2 per persoon rekenen.